"du er ikke flink til å ta bilder selv om du har et dyrt kamera"

TATT FRA CAROLINEMARIA.BLOGG.NO, les innlegget hennes her

Jeg ser meg lei av personer som kjøper seg kameraer til 8000 kr. Jeg ser meg lei av personer som kjøper seg et objektiv med en blender på 1.4 når de bare har innstillingene på auto. Jeg ser meg generelt lei av personer som har et kjempedyrt kamera som de ikke utnytter på en bra måte.

Fra jeg startet å blogge, vinteren 2008/2009, ble jeg med en gang ganske interessert i foto. Jeg hadde på den tiden bare tilgang til mitt digitalkamera til under tusenlappen. Det som var med meg, var at jeg lærte kameraet mitt å kjenne. Mange sa tid meg på den tiden: "Du er skikkelig flink til å ta bilder, Caroline, selv om du ikke har et speilreflekskamera". Jeg kunne få ganske bra bilder med så få muligheter. Bare se på dette bildet som jeg fotograferte på rommet mitt i 2009:

Fotografert av meg med Canon IXUS 870 i 2009 (digitalkamera).

Mange trodde jeg hadde fotografert dette med et bedre kamera, men det hadde jeg ikke. For skal jeg si deg en ting? Digitalkamera VAR faktisk nok for meg. Nå, i 2012, har jeg et speilreflekamera til 8000 kr og et objektiv med en blender på 1.8. Dette kjøpte jeg meg fordi jeg ville ha flere muligheter.

Jeg klarer å utnytte kameraet mitt godt nok. Det kan jeg med hånden på hjerte si at ikke mange kan. I hvert fall ikke de på min alder. Jeg er innom en del bloggere hver dag, ikke bare toppbloggerne, men også små blogger. Der ser jeg små jenter på 13 år ha et kamera til 6000 kr som de bare bruker til å ta bilde av seg selv med. De kjøper et nytt objektiv for å få "bedre" bilder, men skal jeg fortelle deg en ting? Du får ikke bedre bilder med et speilreflekskamera eller et nytt objektiv når du bare bruker auto-innstillinger og blits!

Fotografert av meg med Canon IXUS 870 i 2009 (digitalkamera).

Hvis det er én ting jeg har lært når det kommer til kameraer er å starte i det små. Før jeg kjøpte meg mitt første speilreflekskamera leste jeg mye på nettet om ulike innstillinger. Jeg lærte meg forskjellen på ISO, lukkertid og blender FØR jeg fikk meg et nytt kamera. Dermed kunne jeg hoppe i det når esken det sto "Canon 550D" var i mine hender. Jeg lekte med kameraet i flere uker. Fant inspirasjonsbilder og ulike "effekter" man kunne få ved å bruke lengre lukkertider o.l. Det er derfor jeg er så god - fordi jeg kan utnytte kameraet og objektivet mitt riktig.

Jeg har sett mange som har kjøpt seg samme objektiv som meg - 50mm f/1.8. Det aller viktigste med dette objektivet er at det har en blender på 1.8. Det vil si: bakgrunnen blir mer uskarp og kameraet slipper inn mer lys. Hvis du da bare bruker auto-innstillinger så kommer aldri dette objektivet til å nå blendertallet 1.8. Er ikke det litt synd? Jeg blir nesten litt lei meg når SÅ dyre ting ikke blir behandlet på en riktig måte. Men på en annen måte: Hvis man ikke vil bruke den høyste blenderen/minste blendertall så er det et realististk valg fra fotografen. Auto er ikke et realistisk valg.

Jeg er ikke helt sikker på hva jeg vil få frem i dette innlegget, men jeg vil bare at bloggere, små barn, ungdom, voksne og gamle skal forstå at man ikke er en "fotograf" selv om du har et bra kamera. Og du får ikke noen bedre bilder av å ha et dyrt kamera hvis du ikke kan forskjellen på ISO, lukkertid og blender. Jeg kan heller ikke kalle meg en fotograf, for det er jeg langt i fra, men jeg klarer i hvert fall å bruke kameraet mitt sine beste sider.

ENDELIG!! Nå har noen endelig forstått det. Dette irriterer meg også så sinnsykt mye, you go Caroline Maria!  
-Stine  

2 kommentarer

Jufos

19.08.2012 kl.16:56

Bra Bilder og bra skrevet! Jeg selv har nikon d3100.. og bruker litt forskjellig instillinger.. som auto, sport, landskap og sånn.. men det er fordi jeg ikke skjønenr helt hvordan man instiller på manuel.. men ejg prøve å lære meg det, det er bare vanskeligt:) Har du noen tips? jeg vet hvordan jeg stiller lukkertid.. men hvis jeg har på kort lukkertid så blir bildene helt svarte og hvis jeg ar på lang så blir de lyse, men de blir ikke klare som mange får til.. de blir sånn spøkelses aktig..

miriamhvatum

19.08.2012 kl.18:28

Word. Bra du deler innlegget, er så sant som det går an å bli, herregud. wordwordword

Skriv en ny kommentar


hits